torstai 15. lokakuuta 2009

Järkeäkin löytyy

Ilahduttavaa havaita, että järkeäkin osataan vielä Valkeakoskella käyttää. Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti tiistaina, että kaupunki vastaa muistioireisten päiväkeskustoiminnasta itse eikä anna sitä kilpailutuksessa halvimman tarjouksen esittäneelle Barona Hoiva Oy:lle. Ratkaisuun päädyttiin koska uusien laskelmien mukaan oli osoitettavissa, että kaupunki pystyy järjestämään palvelun yhtä edullisesti ja ennen kaikkea laadukkaammin. Olen tuosta viisaasta päätöksestä iloinen. En kaipaa palvelumarkkinoille mitään halpahalliketjuja rahastamaan.
Ajan henki on kilpailutususkovainen. Sitä vaatii EU-lainsäädäntö ja sen mukaisesti toimii Suomenkin lainsäädäntö. Onneksi vielä saamme itse määrätä kilpailutusehdot. Pitäisi vain osata kilpailuttaa oikeilla kriteereillä ja se taito on vielä pahasti hakusessa. Nyt noissa tarjouspyynnön painotuksissa oltiin pahasti metsässä korostettaessa hintaa 80 prosentin osuudella ja laatua vain 20 prosentin osuudella. Painotusten olisi pitänyt olla täsmälleen päinvastoin. Lapsikin ymmärtää, että halvalla saa halpaa tavaraa. Vallitsevan porvarillisen ideologian sokaisemana unohdetaan se, että kunta voi tarjota palveluita kokonaistaloudellisesti edullisesti. Kunnan ei tarvitse tavoitella voittoa, mutta yritysten tarkoitus on nimenomaan tuloksen tekeminen.
Toinen huomion arvoinen asia on Barona Hoiva Oy:n luonne vuokratyöfirmana. Tuollaiset firmathan eivät mitenkään pysty takaamaan palvelun jatkuvaa hyvää tasoa. Tuolla firmalla ei ole kokemusta nyt kyseessä olevasta toiminnasta. Vuokrafirmat yleisesti ovat tunnettuja siitä, että työsuhteet ovat äärimmäisen lyhyitä. Työsuhdeturvaa ei käytännössä ole, koska vuokrafirma voi olla osoittamatta seuraavalle päivälle työtä. Oletettavaa on, että henkilökunta tulee vaihtumaan tiuhaan tahtiin. Ja kun kilpailutetaan määräajoin, niin todennäköisesti myös koko firma vaihtuu usein. Kyseiset firmat, kylläkin laillisesti, kiertävät tiettyjä työnantajavastuita vaihtamalla ihmisiään paikasta toiseen ja maksavat vain pienintä mahdollista palkkaa. Rehellisiä yrittäjiä kunnioitan, mutta vuokratyöfirmoille ei minulta heru minkäänlaista sympatiaa.
Kolmas huomionarvoinen seikka on se, että kilpailutustilanteessa joku suuri yritys voi helposti tehdä vaikka tappiollisenkin tarjouksen saadakseen sopimuksen ja markkinat itselleen. Sopimuksen teon jälkeen hintaa voidaan ”tarkistaa”. Kun kunta on palvelun tuottamisen ulkopuoliselle luovuttanut, niin sen jälkeen on huomattavan vaikeaa ottaa sitä takaisin kunnan itse hoidettavaksi. Se onnistuu kyllä, mutta kalliiksi se tulee. Pikkusormen jälkeen menee helposti koko käsi..
Kunnilla itsellään on erinomaiset keinot tarjota laadukasta ja kustannustehokasta vanhustenhoitoa, jos vain on tahtoa. Sitä tahtoa on kyllä vasureilla ja toivottavasti myös muillakin riittää rohkeutta toimia ulkoistususkosta vapaasti ja viisaasti. Näin nyt näytti lautakunta tällä kertaa toimineen, muutamaa porvaria lukuun ottamatta. Viisaasti toimittu.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Lapsikin ymmärtää, että halvalla saa halpaa tavaraa". Mitä siis saadaan, kun kaupunki hoitaa homman? Kaupungin hintahan oli vielä halvempi kuin halvin kilpatarjous. Ja missä vaiheessa ehdittiin tehdä laatupisteytys? Onko se riittävää, jos kaupunki itse toteaa, että meidän toimintamme on laadukasta?

Anonyymi kirjoitti...

Kaupungin työ on laadukasta. Hinta on halpa koska kaupungin ei tarvitse tuottaa voittoa.