lauantai 31. lokakuuta 2009

Kuitu käymään heti

Tämän päivän Aamulehden juttu ei anna kovin positiivista kuvaa Kuitu Finlandin uudelleen käynnistämisen mahdollisuuksista. Näyttää siltä, että valtiovallan taholta ei löydy riittävää ymmärrystä asian vakavuudelle. Ei ilmeisestikään ymmärretä kokonaisuutta, edes euroissa mitattuna. Valtiovallan hyppysissä olevat Finnvera ja Suomen Teollisuussijoitus voisivat halutessaan puuttuvan muutaman miljoonan lainoituksen järjestää, ja siinä asiassa ministeri Pekkarisen ymmärrys ja tahto lienevät avainasemassa. Lehtitietojen mukaan eniten arveluttaa ympäristökysymykset. Paikkakunnan tulevaisuus ja ihmisten toimeentulo näyttäisi olevan vähemmän merkityksellisiä. Tehdasalueen maaperä ja ympäristö on saastunut ja sen puhdistuskustannukset lienevät useiden kymmenien miljoonien luokkaa. Tuo ongelma on kuitenkin olemassa riippumatta siitä, käykö tehdas vai ei. Ongelman poistaminen olisi yhteiskunnalle halvempaa tehtaan käydessä. Silloin kustannuksista vastaisi tehdas. Jos tehdas ei käy, kustannukset lankeavat joko kaupungille tai valtiolle.
Reilun vuoden kuluttua on vaarana, että suuri joukko entisiä Kuidun duunareita putoaa pois ansiosidonnaiselta päivärahalta. Se tarkoittaa heille henkilökohtaista katastrofia esim. asunnon pakkomyynnin muodossa. Turhaa omantunnon silittelyä on puhua korvaavien työpaikkojen tulosta. Korvaavaa työtä nyt ei vain yksinkertaisesti ole, eikä näillä näkymin ole tulossakaan. Se tarkoittaa kaupungille vielä entuudestaan pienenevää verokertymää ja säästökuuria. Jos käy niin, että valtiovallan taholta ei puuttuvaa paria miljoonaa löydy, niin voisiko se löytyä kaupungilta? Jos kaupunki tarvittavan summan lainaisi, niin Kuitu lähtisi käymään ja parisataa ihmistä työllistyisi. Kuitu maksaisi lainan takaisin ja työllistyneet maksaisivat enemmän veroja kaupungille. Riskeistä huolimatta tuo tuntuisi minusta järkevältä sijoitukselta, kun vaihtoehtona on pienenevät verotulot, vähenevä asukasmäärä, kasvavat toimeentulotukimenot ja mahdolliset jättimäiset ympäristön puhdistuskustannukset. Päätös tuosta pitäisi tehdä pian. Talvi tulee ja aika loppuu. Nyt tarvitaan rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos Kuidun bisnes on niin kannattavaa kuin on annettu ymmärtää, niin eikö kaupunki voisi kasvattaa Kuidun osakepääomaa tarvittavalla parilla kolmella miljoonalla eurolla ostamalla vastaava määrä yrityksen osakkeita?

"Ruhtinaalliset" osingot ja mahdolliset myyntivoitot eivät olisi pahitteeksi kaupungin tyhjenevään kirstuun, työttömien työllistymisestä puhumattakaan.

Tuskin edes Kokoomuksen tiukkapipoisimmat markkinaliberalistitkaan kannattavaa yritystoimintaa vastustavat. Ja onhan demareillakin nyt jo toinen ääni kellossa sitten hallituskauden.

Anonyymi kirjoitti...

En kannata Kuidun sosialisointia.

Anonyymi kirjoitti...

Niin suuri on usko Kuidun pärjäämiseen, että kannattaisi ostajien järjestää julkinen osakeanti ja myydä osakkeita vaikka 1000 euron hintaan näille optimisteille. Siinähän kohtaisivat luja usko ja hyvä sijoitus...
Ei taida löytyä vapaaehtoisia kaikesta huolimatta?

Anonyymi kirjoitti...

"En kannata Kuidun sosialisointia."

Tulihan se sieltä! Nimittäin Kokoomuksen änkyräsiiven vastaus Kuidun työttömien työllistämiseen.

Työttömät unohtuvat, kun demonien pelko tulee niin suureksi, että järkevä ajattelu sumentuu ja primitiivireaktiot nousevat pintaan.

Nyt kun globaali kapitalismi on kriisissä, niin veronmaksajien rahaa kyllä syydetään miljardeittain pankkien ja yritysten pelastamiseksi. Vähempikin sosialisointi riittäisi! Eikö?

Köyhemmälle kansanosalle uusliberalistinen markkinaliberalismi tulee yhteiskunnalle vielä niin kalliiksi, että yhteikuntarauhan nimissä jopa tiukkapipoisimpienkin kokoomuslaisten on tingittävä "uskostaan". Pelkillä mielikuvakuplilla (lue:Toivo-talkoot, jne...) ei työttömiä enää jatkossa pystytä huijaamaan.