torstai 29. lokakuuta 2009

Oikeaan suuntaan, vasemmalle

Aiemmin olen usein arvostellut demareiden edesottamuksia, mutta nyt on pakko vaihteeksi kehua heitä. Näyttää siltä, että demareilta löytyy ihan järkeviä, jopa vasemmistolaisuuteen vivahtavia ajatuksia. Voi tietysti olla, että se johtuu vain oppositioasemasta.
Demarit haluavat nostaa pääomaveron 30 prosenttiin, jolla saataisiin valtion kassaan noin sata miljoonaa euroa lisää verotuloja. Kannatan lämpimästi tuota ajatusta. Valtio tarvitsee lisää tuloja edes jonkinlaisen hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitoon. On myös oikeudenmukaisuus- ja tasa-arvokysymys miten eri tulolajeja kohdellaan verotuksessa. Ei saa olla niin, että jo entuudestaan hyväosaisia pääomatulojen saajia paapotaan kepeällä verotuksella työllään elävien kustannuksella. Meillä ei ole varaa vapaamatkustajiin ja siksi kaikkia tuloja tulisi kohdella samoin perustein, progressiivisesti, kuten työtulojakin.
Olisi myös syytä palauttaa varallisuusvero. Sillä saisimme kerrytettyä valtiolle vähintään toiset sata miljoonaa. Jo riittää hyväosaisten hyysääminen. Köyhienkin olisi jo aika saada jotain.

2 kommenttia:

Mikko_S kirjoitti...

"Meillä ei ole varaa vapaamatkustajiin ja siksi kaikkia tuloja tulisi kohdella samoin perustein, progressiivisesti, kuten työtulojakin."


Jos oikeasti vastustaisit vapaamatkustusta, niin kannattaisit sitä, että kaikki verotus lakkautettaisiin. Vapaamatkustajathan elävät nimenomaan verotuloilla. Kun verot poistetaan kokonaan, niin tämä ei olisi enää mahdollista.

Pääomaverotuksen tasosta toteaisin sen verran, että Suomessa on jo nyt eurooppalaisessa vertailussa erittäin korkea pääomaverokanta. Ruotsalaisen tutkimuksen (tutkimus perustuu vuoden 2005 tietoihin) mukaan EU-maiden keskimääräinen osakesijoittamisen verotus on alle puolet Suomen tasosta. Tutkimuksen tekijä on verojuristi Anna Jansson:

"Verotuskäytäntöjen monimuotoisuuden takia on varminta vertailla verotusta esimerkkitapauksien avulla. Lapseton ja velaton pariskunta, jolla on 55 000 euron arvoinen osakesalkku ja 165 000 euron edestä muuta omaisuutta, maksaa kovinta veroa Ruotsissa. Muut pohjoismaat seuraavat tiukasti perässä. Kun Ruotsin indeksiksi asetetaan 100, Tanskan lukema on 95 ja Suomen sekä Norjan 88. Kaikkien OECD-maiden indeksien keskiarvo oli 43 ja EU:n 40. Laskelmat perustuvat vuoden 2005 tietoihin, jolloin Suomessa oli vielä voimassa varallisuusvero, mutta esimerkkitapauksessa varallisuus jäi alle verorajan (250 000 euroa)."

Lähde: http://www.porssisaatio.fi/artikkelit/osakesaastajan-verotus-suomessa-ankaraa

Ranskassa osakkeita voi myydä verovapaasti vuosittain 20 000 euron edestä:

Lähde: http://www.habisol.com/ajankohtaista/Osakeverotus.html

Anonyymi kirjoitti...

"Jos oikeasti vastustaisit vapaamatkustamista, niin kannattaisit sitä, että kaikki verotus lakkautettaisiin."

Oletko nyt Mikko aivan tosissasi? Jos vastustaisin aivan OIKEASTI vapaamatkustamista (lue:pummilla matkustamista) esimerkiksi junassa, niin minun tulisi tällöin vaatia logiikkasi mukaan koko junaliikenteen lopettamista. Eipä ole kovin innovatiivista ajattelua.

Progressiiviseen verotukseen siirtyminen myös pääomatulojen osalta on todella kannatettava ajatus! Miksi työtuloja pitäisi verottaa raskaammin kuin pääomatuloja? Tuloerojen räjähdysmäinen kasvu ja yhteiskunnan polarisoituminen evät palvele edes rikkaiden etuja. Turvamiehetkin vaativat palkkansa.

Myös omaisuusvero tulisi palauttaa mahdollisimman pian. Omaisuusveron poisto öli demareilta käsittämätön ja typerä päätös.

Suoraan verotuksen tasosta riippuu, kuinka tasa-arvoista ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa haluamme rakentaa. Julkiset palvelut, kuten koulutus, sosiaali- ja terveydenhuolto jne., voidaan rahoittaa ainoastaan verovaroin.

Fundamentalistinen markkinaliberalismi-ideologia on kuitenkin romuttamassa suomalaista hyvinvointivaltiota. Turvaverkkojen poistuessa astuu tilalle viidakon lait.