tiistai 25. elokuuta 2009

Alvista

Porvarihallitus jatkaa tutulla rikkaita suosivalla linjallaan. Tuo hyvätuloisia paapova politiikka konkretisoituu etenkin veroratkaisuissa. Tällä kertaa asialla on itse pääministeri Vanhanen väläyttäessään arvonlisäveron korotusta 25 prosenttiin. Selvää on, että kulutuksen verottaminen, siis kalliimmat hinnat, rokottaa erityisesti pienituloisen kukkaroa. Meidän jokaisen on tuloista riippumatta asuttava, syötävä, pukeuduttava, kuljettava, yleensäkin kulutettava edes jonkin verran. Välttämättömiä menoja välttämällä saattaa näet loppua kulutus kokonaan.. Pienituloisella rahat menevät suoraan tuohon välttämättömään kulutukseen, ja jos kulutusveroja nostetaan tarkoittaa se monella köyhällä perustarpeista tinkimistä. Ehkä porvarit haluavatkin, että köyhä myös näyttää köyhältä.
Hyvätuloisille arvonlisäveron nosto ei samassa mitassa ole merkittävä asia. Toki se heidänkin maksamiaan hintoja nostaa, mutta ei vaikuttane heidän kulutukseensa. Työllisyyteen arvonlisäveron korotuksella on negatiivinen vaikutus, joskaan se ei näytä Vanhasta ja kumppaneita huolettavan.
Vanhasen ajatus ei ole mitenkään uusi ja outo. Se noudattelee perinteistä porvarillista linjaa, jonka mukaan verotusta on siirrettävä tuloista kulutukseen. Se suosii hyvätuloisia ja rankaisee köyhiä. Tämä näyttää sopivan vihreillekin erinomaisesti, koska hehän lähtevät ajatuksissaan kaiken kulutuksen turmiollisuudesta ja siinä ei ihmisten toimeentulo, saati tasa-arvo, merkitse mitään.
Yhteiskunta tarvitsee tuloja. Vanhanen voisi vaihteeksi miettiä tulojen hankkimista sieltä missä rahaa ja varallisuutta on köyhien kukkarolla käymisen sijaan. Mahdollisuuksia on muitakin kun vain niitä halutaan käyttää.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Arvonlisävero on tasaveroa ja siksi se rasittaa köyhempää kansanosaa suhteessa heidän tuloihinsa enemmän kuin rikkaita, kuten kerroit.

Verotus kaiken kaikkiaan on yksi merkittävimpiä instrumentteja, jolla yhteiskunnallista tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta säädellään.

Kuten tiedetään, tuloerot ovat viime vuosina kasvaneet räjähdysmäisesti. Eikä tuloerojen kasvun loppua näy. Finanssikriisikin odottaa vielä maksajiaan. Verotus jos mikä on arvovalintoja, siis politiikkaa!

Siis voisitko hieman konkretisoida, miten eri veromuotoja mielestäsi tulisi käsitellä/muuttaa, jotta oikeudenmukaisuus verotuksessa toteutuisi?