lauantai 15. elokuuta 2009

Vaihtamalla paranee

Jäi vielä vähän mietityttämään tuo kasvatus- ja opetuslautakunnan tiistainen päätös Leppälän koulun remontoimatta jättämisestä. Lautakunnan päätöshän syntyi äänestäen numeroin 5 – 4, eli niukalla enemmistöllä. Pelkään pahoin, että nyt kuitenkin koko lautakunta leimataan epäkelvoksi tuon huonon päätöksen takia, siis myös ne jotka olivat toista mieltä. Syyllisyyttä ja moitteita joutuvat vastaanottamaan nekin jotka sitä eivät suinkaan ansaitse. Monet kansalaiset ajattelevat kovin yksisilmäisesti eivätkä vaivaudu tarkemmin pohtimaan asioita, vaan valitsevat helpoimman tien lyödä petturin leima otsaan kaikille. Se on vähintäänkin epäreilua. Tämä sama pätee kaikkiin muihinkin lautakuntiin, hallitukseen, valtuustoon ja muihin vastaaviin toimielimiin. Huonoista päätöksistä joutuvat vastuuta kantamaan kaikki, kun ei viitsitä tai haluta nähdä, että kaikki eivät ole olleet samaa mieltä. Tuolla samalla yksinkertaisella ajattelutavalla sitten myös vaaditaan kaikkien edustajien eroa ja kuvitellaan, että asiat naamoja vaihtamalla paranevat. Eivät ne henkilöitä vaihtamalla parane, vaan ainoastaan voimasuhteita muuttamalla. Toki voimasuhteiden muuttuessa myös henkilöt vaihtuvat, mutta oleellista on silti minkälaista ajatusmaailmaa ne uudet henkilöt edustavat. Porvari ei muuksi muutu vaikka nimi ja kasvot vaihtuisivatkin. Poikkeuksena tuosta säännöstä on pakko mainita Kokoomuksen entinen valtuutettu Juha Alftan, rohkea ja rehellinen mies, poikkeuksellinen porvari. Sääli että hän jättäytyi pois valtuustosta ja lautakunnasta. Mutta muutamista poikkeuksista huolimatta asiat paranevat vain vaihtamalla voimasuhteita, ei kasvoja. Loppukevennyksenä tuli mieleen, että Berliinissä taitaa alkaa tänään jotkut kisat. Näin olin havaitsevinani Kansan Uutisten Viikkolehden sanaristikosta..

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Totta puhut. Osa poliitikoista on aidosti rehellisiä ja heidänkin maineensa ryvettyy porvareiden pelin takia. Jospa joskus kansa viisastuisi. Vaihtamalla vasuriin voisi maailma parantua. Hyvä harri, pidä pääsi ja jatka valitsemallasi tiellä.

Anonyymi kirjoitti...

On totta, että Vasemmistoliiton näkemykset ja kannanotot yhteiskunnallisiin asioihin eivät välity kansalaisille ollenkaan tai sitten välittyvät vahvasti suodatettuina esim. VS:n välityksellä.

Näin ollen yksinomaan pelkkä valtuustossa tai lautakunnissa mielipiteiden julki tuominen ei riitä. Lisäksi tälläinen blogikirjoittelu on sinänsä kannatettavaa ja mielekästä, mutta yleisömenestystä näilläkään harvoin saavutetaan.

Vassujen tulisi julkaista julkisuudessa (esim. VS, oma kotisivu netissä,...) puolueen kannanotto kulloinkin poliittisessa päätöksenteossa meneillään olevaan kuntalaisten kannalta "tärkeään/oleelliseen" asiaan, kuten nyt tähän koulukeskusteluun. Ajan henki on imago- ja mielikuvamarkkinointi, mutta se edellyttää tosiasioissa pysymistä, ei pelkkien kulissien luomista/kiillottamista.

Nyt kannattaisi tarrata Kiurun esittämään pormestarimalliin. Siinä Kiuru haikailee Suurta Johtajaa parlamentarismia ja demokratiaa halveksien. Pormestarin tulee olla tietysti vielä kokoomuslainen, jolloin käskytyskin olisi kunnossa.
Eiköhän kuitenkin historia ole opettanut Suurten Johtajien tarpeellisuuden.