torstai 27. elokuuta 2009

Palkkaporrastus

Toisinaan kun lukee ns. oppineiden viisauksia, ei voi välttyä tunteelta heidän elämisestään joissain korkeammissa sfääreissä kaukana meidän tavallisten ihmisten arjesta. Tämä mielikuva vahvistui taas lukiessani iltapäivälehdistä Jyväskylän yliopiston kansantaloustieteen professorin Jaakko Pehkosen ajatelmia palkkojen porrastamisesta.
Proffan mielestä on huolestuttavaa, että palkat ovat samat koko maassa aiheuttaen näin esimerkiksi Uudenmaan työvoiman rekrytointiongelmien palkkapaineiden leviämistä koko maahan. Hänen mielestään palkkojen pitäisi olla pienempiä työttömyydestä kärsivillä alueilla. Pehkosen ajatukset oli tilannut Elinkeinoelämän Valtuuskunta, EVA, ja tokihan EVA sai mitä tilasikin. Voisihan tuota professorin ajatusmallia vielä hivenen jalostaa. Miksi ei samalla periaatteella työttömyysalueiden yrittäjille sallittaisi vapauksia esimerkiksi työaikojen, työturvallisuuden, ympäristön ja verojen suhteen?
Palkkojen porrastus paikkakunnan mukaan ei sinällään ole mikään uusi asia. Kuntien yleisestä kalleusluokituksesta annetun lain voimassaolo päättyi vuoden 2008 alussa. Palkat oli porrastettu sen jaon mukaisesti. Lain voimassaolon päättymisestä huolimatta kalleusluokitus ei ole poistunut kaikista palkkataulukoista, vaan joillakin aloilla sitä tietääkseni edelleen noudatetaan.
On toki totta, että pääkaupunkiseudulla asumiskustannukset ovat korkeammat. Korkeampien kustannusten korvaamiseksi ei työnantajilla ole mitään estettä maksaa korkeampaa palkkaa. Työehtosopimushan määrittelee vain alarajan. Siitä vain porrastamaan ja maksamaan parempaa palkkaa. Puheet työntekijöiden rekrytointiongelmista voidaan jättää ihan omaan arvoonsa. Jos sellaista oikeasti jollain alalla esiintyy, niin työnantajan on silloin syytä katsoa peiliin ja miettiä ehtoja joilla työtä tarjoaa. Lieneekin selvää, että puheilla palkkaporrastuksesta asuinpaikan perusteella EVA, Pehkosen suulla, tarkoittaakin sitä, että työttömyysalueilla palkkoja pitäisi laskea.
En ole havainnut, asumista lukuun ottamatta, että esimerkiksi polttoaineet, ruoka tai vaatteet olisivat työttömyysalueilla halvempia. Niinhän pitäisi olla, mikäli palkkojenkin tulisi olla pienempiä. Vai haluaako arvon proffamme maahamme ”erityistalousalueita”, palkkaparatiiseja?
Asuinpaikka ei saa vaikuttaa palkan suuruuteen.

Ei kommentteja: