keskiviikko 26. elokuuta 2009

Tulovinkki

Pääministeri Vanhanen arvelee viimeistään tulevalla vaalikaudella, ja ehkä jo aiemminkin, olevan tarvetta talouden tasapainottamiseen. Hänen mukaansa se tulee tarkoittamaan verotuksen kiristämistä mm. arvonlisäveroa korottamalla. Pääministeri on oikeassa siinä, että valtion ja kuntien kassaan olisi saatava lisää euroja. Verotusta ei kuitenkaan tarvitsisi kiristää, jos veronkiertomahdollisuudet estettäisiin ja harmaa talous yleensäkin saataisiin aisoihin. Verotusta voitaisiin silloin jopa keventää.
Taloussanomista voi joskus saada hyviä vinkkejä valtion tulolähteiksi pienituloisten veronkiristyksen sijaan. Taloussanomat kertoi männä viikolla, että verojen kiertäminen ulkomaisten tilien ja veroparatiisiyritysten avulla maksaa Suomelle ainakin kolme miljardia euroa vuodessa. Veroviraston viime vuonna tekemän arvion mukaan harmaa talous maksaa Suomelle noin viisi prosenttia bruttokansantuotteesta, eli noin yhdeksän miljardia euroa, josta veronkierron osuus on siis tuo kolme miljardia.
Tuollainen bisnesluokan vapaamatkustaminen on nykypäivänä helppoa koska valuuttakontrollia ei oikeastaan ole, pankkisalaisuus on tiukka ja pääomien liikuttelu käy kätevästi kotikoneen ääreltä.
Taloussanomien mukaan veronkierto on helppoa. Bisnesmiehet voivat toimia ulkomaille rekisteröidyn yrityksen nimissä Suomessa ja jättää asiaankuuluvat verot maksamatta. Tai sitten vientiä voidaan harjoittaa veroparatiisiin rekisteröidyn yrityksen kautta ja selvitä tullimaksuista halvemmalla muuttamalla tavaran arvoa.
Osakesijoittajien on mahdollista toimia ulkomailla hallintarekisterin suojissa, jonne ilmoitetaan ulkomailla osakkeita omistavan henkilön asemesta osakkeita hallinnoiva taho. Tällöin viranomaisilla ei juurikaan ole mahdollisuuksia saada tietoa järjestelmän takana olevista ihmisistä, jolloin tulojen ilmoittaminen verottajalle jää omistajan omantunnon varaan. Ja jos ei tuo vielä riitä vakuuttamaan omistajaa tuntemattomuuden ja verottomuuden säilymisestä, niin ainahan voi asiaa varmistaa ketjuttamalla omistuksia sekavaksi vyyhdeksi.
Tuo kaikki on siis mahdollista vain rahamiehille. Tavallinen duunari, eläkeläinen tai työtön ei noin voi toimia, vaan saa maksaa joka eurosta veroa.
Jos edes kolmanneksen tuosta bisnesmiesten maksamatta jättämästä summasta saisi valtion kassaan kerättyä, niin sillä voitaisiin rahoittaa jo melkoisesti kaikkea kansalaisille tarpeellista. Kyllä Vanhasen ja Kataisen kannattaisi tosissaan alkaa Toivo-talkoilla tukkimaan noita keinottelijoiden porsaanreikiä. Näyttää kuitenkin siltä, että hallitus mieluummin kouraisee tavallisten pulliaisten taskuista pois liiat eurot.

Ei kommentteja: