keskiviikko 19. elokuuta 2009

Normaalia toimintaa

Kun ammattiliittojen jakamasta tuesta vasemmistopuolueille nyt näyttää lehdissä ja kaikenkarvaisilla nettipalstoilla olevan mitä erikoisempia kirjoitelmia, niin en kai minäkään voi olla lausumatta julki ajatuksiani asiasta. Useimmiten noissa kirjoituksissa tunnutaan ay-liikkeen tukea pidettävän pahana ja jotenkin ammattiliittojen toimintaan kuulumattomana. Niinhän asia ei suinkaan ole. Ammattiliittojen tuki vasemmistolle on mitä parhainta duunareiden etujen ajamista. Ei yleensäkään ole mitenkään moitittavaa, saati rikollista, tukea puolueita. Ilman rahaa minkään puolueen on pirun paljon vaikeampaa toimia menestyksekkäästi.
Koska ammattiliitot ovat etujärjestöjä, on selvää, että ne silloin toimivat luonteensa mukaisesti. Etuja ammattiliitot voivat, ja niiden pitääkin ajaa, monella eri taholla ja tavalla. Työehtosopimusten solmiminen on se tärkein edunvalvontatehtävä. Työelämää säätelevät erilaiset lait ja säädökset, joista päättää EU ja Suomen eduskunta. Myös kuntien päätöksillä on merkitystä ammattiyhdistysten jäsenille. Olisi siis aika merkillistä, jos ammattiliitot eivät pyrkisi noihin asioihin vaikuttamaan esim. auttamalla ammattiliittojen tavoitteisiin myönteisesti suhtautuvia ryhmiä ja ehdokkaita menestymään vaaleissa. Missään tapauksessa tukea ei ole järkevää jakaa kaikille ryhmittymille, koska kaikki ryhmittymät eivät suinkaan suhtaudu myönteisesti ammattiliittojen tavoitteisiin. Ammattiliittojen tavoitteita selkeimmin ajavat vasemmistopuolueet, kun taas esim. Kokoomus on selkeästi työnantajien ja hyvätuloisten puolue. Heikko vasemmisto tarkoittaa duunareille epäedullisempia lakeja ja heikentyvää työelämää. Ammattiliitoille tuosta tuesta luopuminen tarkoittaisi siis etujärjestötoiminnan yhden osa-alueen pahaa laiminlyömistä, eikä olisi siten jäsenten etujen mukaista. Samanlaista tukitoimintaa harrastavat kaikki etujärjestöt, ei ainoastaan työntekijäjärjestöt, vaan myös esim. Mtk ja työnantajajärjestöt, kukin hyväksi katsomilleen tahoille.
Tuo tuki, kuten yleisestikin puolueiden rahoituslähteet, saisivat olla julkisia. Nythän ne ovat olleet ainoastaan julkisia salaisuuksia.

Ei kommentteja: