keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Ei BB-taloon

Voi olla, että tämä ei monia kiinnosta näinä aikoina, jolloin BB-talossa eletään hektisiä hetkiä. Siitä huolimatta toivon, että edes jotkut heräisivät näkemään maamme vanhustenhoidon todellisuuden. Nythän asiasta on faktaa, kun eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio pyysi kesäkuussa selvitystä vanhusten hoidosta. Tosin faktaa kyllä oli ennenkin tiedossa niille, jotka sitä oma-aloitteisesti halusivat tietoonsa.. En ole lukenut selvitystä, mutta lehtitietojen mukaan selvitys kertoo karmaisevia asioita vanhusten arjesta. Vanhusten sijaan puhuisin kyllä mieluummin isistämme ja äideistämme, mutta se nyt lienee lähinnä nyansoaalinen pikkuseikka. Selvitys kertoo, että vanhuksia sidotaan sänkyihin ja suljetaan lukkojen taakse. He eivät pääse vessaan, kärsivät ruoan puutteesta ja saavat liikaa lääkkeitä. Karkaileva vanhus lukitaan huoneeseen ja levottomampi rauhoitetaan lääkkeillä. Jopa hyväkuntoisilla vanhuksilla vaippojen käyttö on yleistä. Vanhukset pääsevät ulkoilemaan vain harvoin henkilökunnan vähäisyyden vuoksi. Myös ruokahuollossa on ilmennyt ongelmia. Vanhuksilla on todettu jopa aliravitsemusta. Hygienia on kehnolla tolalla. Selvityksessä kerrotaan, että jopa puolitoista viikkoa voi vierähtää pääsemättä suihkuun, kun kukaan ei kerkiä auttamaan. Lienee mukavaa olla paskainen, jos on paskafetisti. Tai sitten kusivaipoissa, jos vaipoista nauttii..
Epäilen, että ei kovin moni.
Tuollaisten faktojen lukeminen pistää vihaksi noita lähinnä taskulaskimella ajattelevia päättäjiä kohtaan.
Selvitys ei jätä tulkinnanvaraa siitä, että suurin syy tuohon kaikkeen kurjuuteen ja epäinhimillisyyteen johtuu aivan liian vähäisestä henkilökunnasta. Sama pätee niin laitoshoidossa kuin kotona asuvienkin hoidossa ja palveluissa.
Meillä täällä Valkeakoskella tilanne ei ole järin paljoa parempi. Juuri tuli julkisuuteen työsuojeluvaltuutetun selvitys tilanteesta, ja se on myöskin aika yksiselitteisen karua luettavaa. Väkeä on aivan liian vähän ja sekin palaa loppuun tätä menoa. Hoito on sen mukaista. Pelottaa ajatus siitä, että esimerkiksi kotihoidossa työntekijät eivät kohta enää jaksa puurtaa yli-inhimillisissä oloissa, sairaslomat lisääntyvät jo nyt korkeista luvuista, ja sen seurauksena vanhukset jäävät heitteille kun ei yksinkertaisesti ole hoitajia. Siitä seuraa terveyskeskuksen ja sairaalan vielä paheneva ylikuormitus ja entuudestaan kasvava jono vanhainkoteihin. Kuka vastaa silloin tilanteesta? Veikkaan, että ”säästäjät” ja ”kokonaisvastuun kantajat” silloin vaikenevat. Silloin myös sitä rahaa tarvitaan todella paljon enemmän. En ”hirttäisi” virkamiehiä, vaan päättäjät. Päättäjät jakavat rahaa ja resursseja. Erityisen tragikoomista on, että kaikkien puolueiden puheissa korostetaan vanhusten kotona hoitamisen tärkeyttä, mutta kun pitäisi osoittaa sinne resursseja, niin silloin siihen ei olekaan varaa. Itselläni, eikä muillakaan vasureilla, ei ole syytä häpeään. Me olemme tehneet esityksiä ja äänestäneet vanhustenhoidon resurssien lisäämisen puolesta. Voima ei ole riittänyt, kiitos äänestäjien.
Pakko joskus kehua porvareitakin. Ministeri Risikko haluaa vanhustenhoidon suositukset korvattaviksi lailla. Se on hyvä juttu ja sitä taatusti vasurit kannattavat. Toivon onnea ja menestystä Risikolle tuossa pyrkimyksessä, vaikka en uskokaan sen läpimenoon porvarihallituksessa. Uskoneeko ministeri itsekään? Kyseessä lieneekin lähinnä ministerin hädässä lausuttu hurskas toive. Pitää muistaa, että rikkaat saavat aina hyvää palvelua rahalla, ja miksi ihmeessä silloin taskulaskinhallituksemme tekisi jotain positiivista muille kuin hyvätuloisille tukijoilleen. Ja kuten alussa totesin, niin moniahan ei kiinnosta muu kuin BB-talon paljastelut…tai sitten tuleva Talent-tähti. Paljonko silloin painavat isämme ja äitimme?
Niin tyhmältä kuin se kuulostaakin, niin sanon silti, että toivottavasti en tule koskaan vanhaksi. Ennemmin mukava ja vaikka lyhyempikin elämä, kuin pitkä ja tylsä elämä vihanneksena ”hoidossa” jossain laitoksessa. En halua BB-taloon.
En edes vanhuksena.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Katsompa minäkin BB talon sähellyksiä. 4 tuotantokausi menossa ja minä vasta nyt.. Se Esa A siellä, vois vaikka käyttöön..

Varsinainen vanhus asia, Harrin kirjoitukseen ei ole mitään negatiivista kommentoitavaa. Täyttä asiaa,saisi myös muutkin politiikot sisäistää ihmisen tärkeyden, oli se sitten vauva tai vaari.

Tuula kirjoitti...

Kiitos Harri!