lauantai 5. syyskuuta 2009

Ostovoimaa

Laman loppumisesta ja uudesta noususta on vielä ennenaikaista ilakoida, vaikka joitain sensuuntaisia merkkejä jotkut ovat näkevinäänkin. Epäilen vahvasti, kuten SAK:n ekonomistitkin, että työttömyys vain pahenee nykyisestä vielä jonkin aikaa. On siis aivan ennenaikaista puhua uuden nousun alusta. Sitä uutta nousua ei tule itsestään, markkinauskovaisten liturgiasta huolimatta, ilman toimia sen edistämiseksi. Suomen valtiovallan tahdotonta käsien levittelyä ei mitenkään voida väittää erityisen tehokkaiksi uuden nousun moottoreiksi.
Ettei nyt voitaisi syyttää tätä kirjoitusta vain vasurin vuodatukseksi pahan porvarihallituksen synneistä, niin kerronpa tässä nyt sitten amerikkalaisen arvovaltaisen tutkimuslaitoksen (NBER, National Bureau of Economic Research) näkemyksistä.
Lyhyesti sanottuna tuon laitoksen mukaan pörssi ei kuvaa koko taloutta, eikä taantuma ole ohi niin kauan kuin esimerkiksi työllisyys ja kansalaisten reaalitulot supistuvat. Juuri noistahan maamme hallitus ei piittaa tippaakaan.
Näinhän se meni viime lamankin aikaan. Vaikka bkt-kehitys oli hyvä ja pörssikurssit nousivat, niin työllisyydessä ja tavallisten ihmisten toimeentulossa lama jatkui vielä pitkään. Työllisyys ei vielä nykyisenkään laman alla ollut sillä tasolla kuin se oli ennen 90-luvun lamaa, eikä köyhyys ole mihinkään kadonnut. Rikkaat ovat kyllä rikastuneet.
Näyttää siltä, ettei juuri mitään olla opittu edellisestä lamasta. Todellisen nousun aikaansaamiseksi hallituksen tulisi pitää huolta kansalaisten ostovoimasta ja oikeasti huolehtia työllisyydestä. Jokainen pienituloisen saama lisäeuro menee välttämättömään kulutukseen ja siten jouduttaa uutta nousua. Talouden moottori vaatii bensaa. Kauniiden puheiden sijaan tarvitaan tekoja. Niitä tekoja lienee turha Vanhaselta, Kataiselta ja Sinnemäeltä odottaa. Ikävää, mutta totta.
Vaihtoehto on. Suosittelen luettavaksi Vasemmistoliiton ajatuksia valtion budjetista sivuilta: www.vasemmisto.fi/

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näinhän siinä tulee käymään. Työttömyyden kasvu jatkuu tulevana talvena.

Kannattaisi kuitenkin muistaa, että köyhyyden lisääntyminen ja tulorojen räjähdysmäinen kasvu eivät ole "oppimiskysymys", vaan tietoisen talouspoliittisen toiminnan tulos, siis ideologinen valinta.

Tuloeroja kasvattava ja epäoikeudenmukaisuutta lisäävä markkinaliberalismi ei ole luonnon laki, vaan oikeistoporvariston (lue: Kokoomus) hegemonistinen strategia. Valitettavasti oikeistodemarit (lue: lipposlaiset) ovat olleet vahvasti tukemassa tätä eriarvoistavaa politiikkaa. Se näkyy nyt kannatuksessa. Uskottavuuden palautus ei kuitenkaan tapahdu hetkessä.

Onneksi vasurit ovat pikku hiljaa heräämässä horroksestaan puheenjohtajan vaihdon myötä.

Anonyymi kirjoitti...

Sinänsä nykyinen hallitus on toiminut olosuhteisiin katsoen hyvin ja pienituloisten puolesta. Arhinmäellä on viisaita ajatuksia ja samalla linjoilla joissakin vero- asioissa Vanhasen kanssa. Olisiko Arhinmäestä Suomen pelastajaksi?

Anonyymi kirjoitti...

Nykyisen hallituksen toiminnan hyvyyshän riippuu tietysti siitä, kenen kannalta asiaa katsoo.

Tuskinpa Nalle Wahlroos hallituksen toimintaa arvostelee.

On kuitenkin hieman irvokasta, jopa kokoomuslaisena, joskin tietysti kokoomuksen imagomarkkinoinnin mukaista, väittää, että hallitus on toiminut pienituloisten puolesta.

Tuloerojen räjähdysmäinen kasvu, työttömyyden ja köyhyyden voimakas lisääntyminen, julkisten palvelujen leikkaukset ja yksityistämiset kertovat työttömän ja pienituloisen karusta todellisuudesta.

Eiköhän Suomen kuitenkin pelasta Euroopan paras valtiovarainministeri Jyrki-boy Katainen ja Natomaiden paras ulkoministeri Alex "anteeksi" Stubb: Kapitalismin kriisin kustannukset vain pienituloisten maksettavaksi ja Suomi Natoon!

Siinä sitä jännitystä riittää, kun untuvikot toteuttavat itseään ja "sammakot" seuraavat toisiaan.