torstai 10. syyskuuta 2009

Piraatit

Uusia puolueita ilmaantuu aina silloin tällöin. Uusimpana tulokkaana on puoluerekisteriin merkitty Piraattipuolue, jonka johtoajatus on omien sanojensa mukaan ”kansalaisoikeuksien turvaaminen ja kulttuurin ja tiedon vapauden lisääminen osana suurta piraattiliikettä, jonka johdosta piraattipuolueita on jo yli kolmessakymmenessä maassa”. Tyhjää höpinää hienosti muotoiltuna. Lyhyesti kerrottuna tuo puolue vastustaa kaikenlaisia rajoitteita etenkin internetin suhteen, koskien mm. tekijänoikeuksia, lääke- ja ohjelmistopatentteja, kopiosuojaa ja nettisivujen ylläpitäjien vastuuta. Tämä kaikki naamioidaan kauniisti kulttuurin edistämisen kaapuun ja valvontayhteiskunnan vastustamiseen. Siinäkö kaikki? Koko puolueen ajatus? Joistain asioista tuon ryhmän kanssa olen samaa mieltä, mutta olisi mielenkiintoista tietää, mitä mieltä tuo puolue on vaikkapa työllisyyden hoidosta, sosiaaliturvasta, tasa-arvosta, eläkkeistä tai terveydenhoidosta. Noista asioista he eivät ole maininneet mitään, ja luulenpa, että nuo asiat ovat oikeasti kaikille tärkeämpiä kuin esim. vapaa musiikin imurointi netistä.
Eduskuntaan päästessään puolueet joutuvat ottamaan kantaa mitä moninaisimpiin asioihin. Jos ei ole kuin yhdestä asiasta mielipiteitä, niin on rankkaa äänestäjien pettämistä, eduskuntaan tai mihinkään muihinkaan, päättäjäpaikoille pyrkiminen. Äänestäjät voivat silloin vain toivoa parasta ja pelätä pahinta. Piraattipuolueen ”ideologiaan” liittyviä asioita eduskunta oikeasti käsittelee melkoisen vähän. Ne muut asiat ovat sitä arkista aherrusta ja liittyvät ihan oikeaan elämään. Sitä oikeaa elämää kannattaisi kyllä välillä miettiä äänestäjienkin.
Ja sitten ennuste. Luulenpa että tuo Piraattipuolue tulee menestymään. Suomessa on niin paljon vain yhtä asiaa tuijottavia ihmisiä, että he saavat eduskuntavaaleissa mahdollisesti jopa useamman edustajan läpi. Ajatteluskaala ei tänä päivänä monenkaan kohdalla ulotu pieniä yksityiskohtia pidemmälle, saati että mieleen juolahtaisi muukin kuin oma napa ja nautinto. Vertailuna tulee vastustamattomasti mieleen vihreät. Vihreätkin aikanaan aloittivat yhden asian liikkeenä kahdella kansanedustajalla ja nyt istuvat hallituksessa. Vihreiden alkuperäisistä ajatuksista ei tosin ole enää juuri mitään jäljellä, vaan heistä on tullut valtapuolue Kokoomuksen kupeessa. Noin käynee todennäköisesti piraateillekin, jos eivät sitä ennen kuole omaan naurettavuuteensa.

2 kommenttia:

Puohta Räähkä kirjoitti...

Esität mielenkiintoisen kommentin kyseisestä Piraattipuolueesta.Kirjoituksestasi tuli mieleen, että mitäpä jos olisikin juuri sellaisia puolueita, jotka ajaisivat vain muutamaa asiia, niin paneutuisivatko ne paremmin asioden hoitoon?
Mitäpä jos se puoluepolitiikka, tietty aate, työllisyyden hoito jne. ei olikaan niin täysillä esillä?
Ei sohlattaisi kaikkien asioiden kanssa, kun silloin ei pystytä hoitamaan yhtäkään niistä kunnolla.
Sellaisia puolueita ovat esim Vasemmistoliitto ja kaikki muut mukaan lukien.
Sen kyllä voin todeta, että kyllä Vasemmistoliitto yrittää olla ns. tavallisen ihmisen asialla, mutta heikoin tuloksin, koska ei se Arhinmäkikään istu siinä Jumalan oikealla puolen.
Ja toisekseen mikä on tavallinen ihminen nykyään?
Taitaa tavallinen ihminen ollä nykyään juuri sellainen puolueeseen katsomatta, joka vie toiselta kaiken mahdollisen puolueeseen katsomatta.

Panu Horsmalahti kirjoitti...

Piraattipuolue ei ota itse kantaa ei-tietoyhteiskunta asioihin (näin karkeasti sanottuna), mutta piraattipuolueen edustajat voivat olla omaa mieltä, ja äänestää miten haluavat. Eli jokainen äänestäjä voi valita sopivan piraattiehdokkaan itselleen. Tämän ansiosta piraattipuolueen äänestäminen vaikuttaa myös muihin asioihin kuin mistä piraattipuolue itse puhuu.