Ikävää olla ilonpilaaja, mutta on edelleenkin ennenaikaista iloita laman kääntymisestä nousuun. Niin ei ole, vaikka tälläkin viikolla televisioiduissa eduskuntakeskusteluissa etenkin porvaripuolueiden puhujat nousun merkkejä olivat näkevinäänkin. En ole ajatuksineni yksin. Taloussanomat kertoi Tapiola-Pankin arvioivan suhdannepohjan olevan edessä vasta vuodenvaihteessa. Pankki ennustaa bruttokansantuotteen laskevan 7,2 prosenttia tänä vuonna aiemman viiden prosentin sijaan. Ensi vuoden kasvuennustetta pankki nosti -0,3 prosenttiin aiemmasta -0,5:stä. Vaikkakin ennuste on positiivisempi, niin miinuksella silti edelleen kuljetaan ensi vuonnakin. Työttömyysennustettaan Tapiola Pankki nosti 11 prosenttiin aiemmasta 10,2 prosentista. Pankin mukaan tulevan talouskehityksen kannalta yksi suurimmista riskeistä on, että yleisö ja päätöksentekijät alkavat uskoa talouden nopeaan elpymiseen, ja talouspolitiikkaa kiristetään liian aikaisin. Elvytystä ei pitäisi vielä lopettaa, ja kaavaillut veronkorotukset jo kesällä 2010 kuulostavat liian aikaisilta, todetaan pankin tiedotteessa.
Tilastokeskuksen mukaan pienituloisilla tarkoitetaan niitä yksinasuvia ihmisiä, jotka ansaitsevat vuodessa vähemmän kuin 13 080 euroa. Tällaisia henkilöitä on Suomessa 707 000, eli 13,5 % väestöstä. Huomionarvoista on, että nuo luvut ovat vuoden laskettu vuoden 2007 ansiotietojen perusteella, eli ajalta jolloin elettiin nousukautta ja työllisyystilanne oli vallan toisenlainen. Tämän ensimmäisen lamavuoden nostattamat uudet köyhyyslukemat paljastuvat koko karmeudessaan vasta myöhemmin.
Lama ei siis ole lähimainkaan ohi ja köyhien määrä kasvaa koko ajan. Köyhyys ruokkii lamaa.
Tuo suuri pienituloisten määrä ja yhä paheneva työllisyystilanne heikentävät mahdollisuuksia nousta lamasta mikäli jatketaan nykyiseen malliin. On selvää, että kun suurelta joukolta puuttuu ostovoimaa edes jokapäiväiseen kulutukseen, niin se ei voi olla vaikuttamatta talouteen kokonaisuudessaan ja etenkin monen pienyrittäjän mahdollisuuksiin pärjätä. Moni kotimarkkinoilla toimiva pienyrittäjä tulee vielä menemään konkurssiin ja siten lisäämään kortistoissa olevien määrää. Hallituksen nykyisellä hymistelytyylillä ja voimattomalla käsien levittelyllä tämä lienee väistämättä edessä. Porvarihallitusta ei köyhyys ja työllisyys kiinnosta.
torstai 17. syyskuuta 2009
Nousua odotellessa
Lähettänyt HooAsikainen klo 15:38
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti