sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Kallista on

Euroopan komission alainen tilastotietoa tuottava yksikkö, Eurostat, on tutkinut kuluttajahintoja EU-alueella. Sen mukaan vaatteet ja jalkineet ovat Suomessa unionin kalleimpia.
Vaatteet maksavat Suomessa 23 prosenttia EU:n keskiarvoa enemmän ja jalkineet 21 prosenttia enemmän. Tuohan nyt oli arvattavissakin katsellessa kauppojen hintoja, eikä tuo tutkimustulos siten mikään yllätys ollutkaan. Yleensä on hienoa olla ykkössijalla, mutta tässä tapauksessa ei. Ei ainakaan pienituloisen näkövinkkelistä, kun pakko on jokaisen pukeutua ja uusia vaatteita välillä ostaa muualtakin kuin kirpputorilta.
Kuluttajahintojen yleistä tasoa vertailtaessa Suomi on EU:n kolmanneksi kallein maa Tanskan ja Irlannin jälkeen. Suomen kuluttajahinnat ovat 25 prosenttia EU:n keskitason yläpuolella ja Tanskan peräti 41 prosenttia. Ruoka on kalleinta Tanskassa, missä ruoan hinta ylittää EU:n keskitason 47 prosentilla. Suomessa keskitaso ylittyy 25 prosentilla.
EU:n ylivoimaisesti halvimmat hinnat ovat Bulgariassa, missä kuluttajahinnat jäävät vain noin puoleen EU:n keskitasosta. Seuraavaksi halvimpia maita ovat Romania ja Liettua.
Halvimmat vaatteet löytyvät Iso-Britanniasta. Myös elektroniikka ja kodinkoneet ovat siellä edullisia.
Näin taas tuli tutkimuksella todistettua se minkä kansa jo tiesikin. Suomi on kallis maa, ja ostovoimaan suhteutettuna vielä kalliimpi. Tosin eihän tämä mikään ongelma ole jos on rahaa ja BB-talossa riittää säpinää..

Ei kommentteja: