keskiviikko 29. lokakuuta 2008

Tajuraja

Ymmärrykseni on toki rajallinen, ja siksi ihmettelenkin, miksi ihmeessä niin monet ihmiset äänestävät vastoin omia etujaan ja ajatuksiaan pelkkien mielikuvien perusteella.
Tästä voisi kirjoittaa vähintäänkin novellin, mutta jätetään se tällä kertaa.
Otan vain yhden esimerkin, Vihreät.
Mitä he ovat? Mitä he tekevät? Tietävätkö itsekään?
He toki puhuvat kauniisti etenkin ympäristön puolesta, kestävän kehityksen puolesta, ovat ilmaston lämpenemisestä huolissaan, haluavat kaikkea muutakin hyvää ja kaunista.
Entä sitten? Entä teot?
Ei ole väärä arvio heistä Kokoomuksen puisto-osastona, karun porvarillisen politiikan kilven kiillottajina. Ovatko he koskissa sen kummallisempia, se jää nähtäväksi.
Nyt kun he ovat hallituksessa, eivät heidän tekonsa vastaa lainkaan aiempia puheitaan ja puheetkin ovat muuttuneet hallituksen ja omien takinkääntöjen puolusteluksi.
Se toki oli odotettavissakin pitkällisen hallituskipeyden jälkeen, enkä sitä tässä sen enempää ihmettelekään.
Ihmettelen sitä, miksi he saavat tehdä mitä vaan ja aina saavat ääniä.
Se on kertakaikkisen kummallista.
Jos ei paljoa seuraa asioita muuta kuin iltapäivälehdistä, mutta kuitenkin haluaa kannattaa jotakin, niin on ilmeisen helppoa kannattaa Vihreitä. Se tuntuu kaiketi jotenkin neutraalilta, edistykselliseltä, muodikkaalta ja hyväksyttävältä, siitä huolimatta, mitä he tekevät.
Sitä kyllä ihmettelen, mitä syytä enää on oikeasti vihreitä arvoja kannattavien enää äänestää Vihreitä. Yhtä hyvin voi äänestää Kokoomusta tai demareita, niillä molemmilla kun puheet on mitä on ja teot ihan muuta.
Vihreistä on tullut vallasta humaltunut periaatteeton puolue demareiden tapaan.
Oikeita ja pitäviä vihreitä arvoja löytyy enää Vasemmistoliitosta.
Se on todistettavissa eduskunnan ja monista kuntien valtuustojen pöytäkirjoista.
Arjen teot ovat oikeita tekoja ja puheet ovat puheita.
Ikävää vain, että niin harva seuraa asioita tarkemmin, ja sitten äänestää mielikuvien ja iltapäivälehtien lööppien perusteella.
Nyt olen Vihreydestä kateellinen.
Eikö jo paskapuheet piisaa?
Vieläkö vastaisuudessakin kuvitellaan, että pelkästään kasvoja vaihtamalla asiat muuttuisivat?
Ehkä pitää mennä pohjamutien kautta.
Ikävää, todella ikävää.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Elämme imago- ja mielikuvamarkkinoinnin aikaa. Kokoomuksessa Jyrki-boyn johdolla imago on tuotteistettu amerikkalaiseen tyyliin isolla rahalla mainostoimistojen avulla. Toivo-talkoilla, peukalo pystyssä, suu korvissahan nämä yhteiskunnalliset asiat hoituvat! Sliipatun pinnan alla on kuitenkin se köyhiä kyykyttävä kypäräkokoomus, joka yksityistää, ulkoistaa, myy valtionyhtiöitä, leikkaa julkisia palveluja, nostaa palvelumaksuja - eli siis uusliberalisoi. Myös Keskusta ja Demarit ovat olleet tukemassa tätä voimakkaasti eriarvoistavaa politiikkaa. Nyt myös Vihreät! Se tietää lisää Myyrmanin, Jokelan ja Kauhajoen kaltaisia tragedioita. Olemmeko liukumassa takaisin kohti sääty-yhteiskuntaa? Kannattaa muuten perehtyä Stakesin tutkimuksiin.
Turhautuneiden äänestäjien "ainoa toivo" on puolueissa, jotka populismillaan nostavat päätään. Eräänlaisen populismin piirre on myös se, että Valkeakosken ääniharavaksi nousi jälleen mies, joka ei valtuustossa sano sanaakaan ja mielipidettä kysyttäessä ei myöskään osaa sitä sanoa. Muuten kylläkin mukava mies. Todellinen äänivyöry pelkistä napinpainalluksista! Kenenkähän opastamana oikea nappi aina löytyi?
Vaaleissa demokratian kannalta huolestuttavaa on, että n.40% äänioikeutetuista jätti äänestämättä. Se on enemmän kuin kolmen suurimman puolueen äänestäjät yhteensä! Liekö tämä sitä poliittisen eliitin diktatuuria, joksi Nobel-kirjailija Jose Saramago on luonnehtinut länsimaista demokratiaa?

Mykkä Todistaja