perjantai 3. lokakuuta 2008

Vaalikonevalinta

Vastasin tänään vielä yhteen vaalikoneeseen. Vastaaminen ei ole ihan pikku juttu, vaan aikaa siinä vierähtää jokunen tovi, kun asioita on pohdittava tarkkaan. Kävin myös testaamassa Ylen vaalikoneen ja tulos oli lähes hivenen yllättävä, sijoituin listalla vasta kakkoseksi. Ykköseksi nousi Vasemmistoliiton Ira Techtolin, erinomainen valinta hänkin. Ilmeisesti painotuserot ratkaisivat sijoituksen, kun en muistanut missä olin vastannut ”lähes samaa mieltä” tai ”täysin samaa mieltä”. Aion silti äänestää itseäni. Hämmästytti myös, miksi 10 parhaan listalla oli yksi kepulainen ja yksi kristillisfarisealainen. Mahtoivatko heidän vastauksensa noudattaa aivan täysin rehellisyyden hyvää periaatetta ja oliko heillä mielessä katumusharjoitus puolueidensa menneistä teoista? Jostain luin, että jopa 20 % valitsee ehdokkaansa vaalikoneiden suositusten perusteella. Minusta se on suoraan sanottuna hölmöä. Vaalikoneeseen voi vastata mitä vaan, luvata kaikkea makeaa ja mukavaa. Todellisuus on usein vaalikonemaailmaa ihmeellisempää ja tylympää. Kyllä äänestäjän kannattaisi edes hivenen nähdä vaivaa ja selvittää itselleen, mitä kukin on menneinä vuosina oikeasti tehnyt. Se on aika pieni vaiva, kun kyse on kuitenkin omaan elämään seuraavat neljä vuotta vaikuttavista asioista. Nyt äänestäjä on kuningas, joten kannattaa tivata ehdokkailta niitä menneiden vuosien tekoja, ja jos joku ei vastaa, niin silloin ei hän ääntäkään ansaitse. Muistetaan kuitenkin äänestää, hyviä ja sanansa pitäviä ehdokkaita riittää Vasemmistoliiton listalla.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Äänestäjä on kuningas" kuulostaa kyllä kliseeltä. Sehän tarkoittaa, että äänestäjä pystyisi vaikuttamaan myöskin omaan elämäänsä äänestämällä. Onkohan suomalaisen demokratian tila todella noin ruusuinen?
Eiköhän kuntavaltuutettujen kädet ole ennakkoon jo sidotut monella tavoin? Vapausasteet ovat melko vähissä ja näyttävät "taistelut" ovat vain myrskyjä vesilasissa. Kysehän on ennen kaikkea taloudesta. Valtionosuudet rajaavat jo tehokkaasti. Uusliberalismi, jonka takuumiehinä kunnan eliitti (johtavat virkamiehet, talouselämän ja politiikan kellokkaat) toimii, rajaa loppuosaa yhtä tehokkaasti. Muut ovat napinpainajia. Missähän välissä "kuningas"-äänestäjä saa äänensä kuuluviin?
Voisitko hieman täsmällisemmin valottaa äänestämisen tärkeydestä.

Anonyymi kirjoitti...

Elä huoli. Eduskuntavaalien alla vaalikone antoi minulle ykkösehdokkaana SKP:n ihmisen ja kolme seuraavaa olivat vasemmistoliittolaisia. Sitten vasta alkoi tulla vastaan porvareita. Voi hemmetti. Oliko kone väärässä, olinko minä väärässä vai olenko eksynyt ihan väärään sakkiin? Siksipä nyt kierrän kaukaa kaikki vaalikoneet.
koti.mbnet.fi/eerovee

Anonyymi kirjoitti...

Aika hirveältähän se varmaan tuntuu, kun huomaa olevansa väärässä puolueessa!

Anonyymi kirjoitti...

En minäkään materiaalipäällikköä hakenut joten täyttä soopaa mokomat vaalikoneet.

Anonyymi kirjoitti...

Eero hyvä. Kannattaisko kuitenkin vaihtaa sakkia!
Minäkin kävin koneella, itseni löysin eka sijalta, toinen oli Vilberin Timo. Kolmas kepulainen ja neljäs Harri. Ei huono!
t Leila